Preparar la maleta és potser un dels moments més màgics del pròpi viatge... A part de la roba, el respall de dents i el banyador, les maletes sempre van plenes d'il·lusions, somnis, nervis, dubtes, grans espectatives... de moltíssimes sensacions que ens provoca el fet de poder descobrir una nova part d'aquest bonic planeta. Viatjar és un plaer que molts comparteixen, però que tots vivim de manera diferent... i mentrestant, sempre esperem que arribi de nou el moment de "Fer les maletes..."

dilluns, 8 de febrer del 2016

Dia 20: visita a SEMILLA PARA EL CAMBIO

Quan estàvem perparant el viatge a la Índia, buscant informació en blogs sobre què veure, i què valia o no la pena, vam trobar per casualitat un blog que parlava d'una petita ONG fundada per una noia espanyola, que tenia la seva seu a Varanasi, i treballava per escolaritzar nens dels slums, i donar-los una millor infància, i una millor oportunitat de futur.

De seguida ens va entusiasmar la idea de poder visitar-la, conèixer de primera mà una realitat que pels turistes sol passar desapercebuda, i veure la enorme tasca social que aquesta petita organització fa per ajudar a aquests nens i a tota la comunitat dels slums de Varanasi.

Havia arribat el dia en el que finalment podriem visitar SEMILLA PARA EL CAMBIO!! Si ja sospitàvem que l'experiència ens agradaria, desconeixiem fins a quin punt la feina d'aquestes petites-grans dones ens impactaria.

Abans de començar el viatge, ens vam posar en contacte amb ells, per poder fer la visita els dies que estariem a Varanasi. Vam omplir un formulari, i vam quedar en el dia i lloc de trobada. Així que avui, a les 9 de matí, ens dirigiem cap al punt de trobada, molt il·lusionats per la oportunitat que se'ns donava de poder conèixer aquest projecte!

Allà ens trobem amb en Manuel, responsable de les visites de la organització, i un altre grup de sis turistes espanyols que ens acompanyaran a la visita. Agafem quatre richshaws entre tots, i ens dirigim cap al barri de Sigra, on viuen les comunitats de recolectors de basura. Aquí és on la organització té una de les seves dos seus, l'altre està al barri de Dashashwamedh.

Però abans d'entrar a explicar el que vam veure i viure en aquest dia tan especial, farem un breu resum de la història de Semilla para el Cambio, qui són, i què fan...

Com comença Semilla para el Cambio?

Tot comença quan la María, al acabar els seus estudis de Cooperació, emprén un viatge per Àsia, i com a molts ens passa, Índia l'atrapa. Com ella mateixa diu a la pàgina web de la organització: "India representó para mí un gran choque emocional. Viendo a tantos niños y niñas despojados de una infancia, obligados a colaborar con el trabajo familiar sin más esperanza que el de una mísera subsistencia, sentí una "llamada" a la acción." I aquí comença Semillas para el cambio.


A qui van dirigits els seus programes?

Semilla para el Cambio ofereix la seva ajuda a les comunitats dels slums de Varanasi. Aquestes comunitats estan formades majoritàriament per immigrants rurals musulmans, que van emigrar a la ciutat buscant una vida millor, però han acabat malvivint en condicions extremes, instal·lats en barris de "xaboles" (slums), i treballant en la recol·lecció de material reciclable que després venen per tant sols entre 1 a 3 euros al dia.

I com sempre passa, els més desfavorits d'aquesta situació són els nens, obligats a treballar en la recollida de basura amb tant sols 5 o 6 anys, per ajudar a la família. Pràcticament cap d'ells està escolaritzat i són analfabets, ja que per a les seves famílies són més útils recollint basura i aportant diners a casa, que no aprenent a llegir i escriure. Evidentment tot ells pateixen desnutrició i malalties degudes a les condicions de falta de higiene en les que viuen.

Quins són els seus programes d'actuació?

- Educació integral: Semilla para el Cambio ofereix als nens i nenes dels slums de Varanasi la possibilitat d'accedir a una educació de qualitat, de manera que els permeti en un futur trencar amb l'espiral de pobresa en el que viuen.

Quan van començar aquest projecte l'any 2010, tant sols 18 nenes i nens dels slums van voler acollir-se a aquest programa, i actualment al 2016, ja en són més de 160!


El programa educatiu que ofereixen és molt i molt complet. Primerament, tots els nens i nenes que accedeixen al programa, se'ls paga l'escolarització en una escola privada molt propera al centre, que fa un torn de classes especials a la tarda per tal que tots aquests nens puguin assistir-hi. Per altre banda, aquests nens escolaritzats, tenen igualment classes al matí al mateix centre de Semilla para el Cambio, per tal d'ajudar-los a assolir els nivells educatius que se'ls demanen a l'escola, es fan classes de reforç de llengua anglesa, lectura i comprensió lectora, escriptura, matemàtiques... ja que tots aquests nens, al no haver estat mai escolaritzats, els costa més assolir els coneixaments que serien necessaris per a la seva edat.


També tenen unes altres classes "preparatòries" per als nens més petitons, que encara no poden estar escolaritzats, però que ja els preparen per tal que un cop tinguin l'edat, puguin accedir a l'escola amb les bases adequades per a poder seguir la seva escolarització correctament.

A través d'aquest programa es pretén evitar, o si més no disminuir el treball infantil com a recolectors de basura, i proporcionar-los una educacuió de qualitat, així com hàbits de higiene i de comportament adequats, que fomentin la seva integració social i una millor perspectiva de futur.

També tenen un grup de nois i noies adolescents, als quals, tot i que ja no estan a temps de poder accedir al programa d'escolarització, perquè són massa grans, poden rebre classes per aprendre a llegir i escriure, i tenir una base.

   - Nutrició i sanitat: Quan van començar amb el projecte educatiu, la María i el seu equip, de seguida van detectar que els nens i nenes tenien greus problemes de concentració i atenció, i un desenvolupament físic deficient, degut a la desnutrició i la manca d'una dieta equilibrada. Per aquest motiu, es van impulsar els menjadors escolars, ens els que la organització ofereix als nens i nenes que assisteixen al seu programa educatiu, esmorzar i dinar, amb una dieta variada i equilibrada, de manera que s'asseguren que almenys aquests nens fan dos àpats complets al dia. 


Per això van impulsar una capanya anomenada 12x100=nutrición, per tal d'aconseguir socis per a poder financiar el seu programa de nutrició, ja que s'estima que amb 12 euros al més, es pot alimentar de forma sana i equilibrada un nen durant tot un mes! per això busquen 100 persones que puguin aportar aquests 12 euros al mes, i d'aquesta manera poder alimentar als nens del projecte. Nosaltres no ens ho vam pensar i ja sóm un dels 100! Per nosaltres 12€ al mes no són gaire, i per ells és la diferència entre una alimentació digne o no.


També estan desenvolupant un ampli programa sanitari, en col·laboració amb institucions sanitaries, per a realitzar campanyes de vacunació i revisions mèdiques. També disposen d'un doctor que passa consulta dos cops per semana.

Paral·lelament es formen a grups de mares en temes d'higiene, nutrició, atenció materno-infantil, prevenció d'enfermetats, per tal que elles mateixes siguin les que trasnmetin aquests valors a les altres dones dels slums. També es forma a les dones en temes de planificació familiar, com tenir cura durant l'embaràs, parts supervisats, mètodes anticonceptius...

   - Desenvolupament econòmic de la dona: Aquesta àrea de treball està dedicada a les dones dels slums, on se'ls dona la possibilitat de tenir una formació i feina remunerada. Es va detectar que moltes famílies no volien escolaritzar els seus fills degut a que són una font d'ingressos econòmics, i si estan a l'escola no poden estar treballant. Per això, des de Semilla para el Cambio es va creure que una bona manera era poder donar feina a les dones dels slums, per tal que elles mateixes poguéssin guanyar un sou, i així poder escolaritzar els seus fills.


El projecte principal d'aquesta àrea és el projecte Marina Silk, en el que s'ensenya a les dones a pintar mocadors de seda, que posteriorment es venen a través de la ONG, i elles reben un sou mensual per aquesta feina. D'aquesta manera, amb un treball creatiu com la pintura artesanal, es pot garantir a les dones dels slums una forma sostenible d'ajuda, millorant les seves condicions de vida, augmentant les seva autostima en sentir-se més útils i potenciar el paper de la dona dins de la família i la comunitat.


A banda, també es forma a les dones en costura, de manera que poden fer articles que després poden vendre, com punts de llibre, pulseres, móbils infantils... També han potenciat uns estudis de costura per a noies joves, de manera que aprenguin un ofici. Tots aquests articles es poden comprar a través de la seva pàgina web "Regalos solidaros".

I com va anar la nostre visita a Semilla para el Cambio?

Va ser simplement genial! Nosaltres vam arribar a la seu del barri de Sigra cap a les 10 del matí, on ens ofereixen un chai boníssim. Tant en Manuel, com la María, i tot l'equip que tenen, ens van rebre amb els braços oberts, ens van explicar tot el funcionament del centre, dels diferents projectes, de com els financien i com s'organitzen, i van contestar a totes les preguntes que els vam fer.

Després vam tenir la possibilitat de fer un recorregut per les classes del centre, i veure la labor que s'hi fa. Vam poder veure les classes on els nens i nenes feien classe, el racó de lectura, assistir a una part de la classe amb els més petitons. I un cop finalitzades les classes vam poder veure els menjadors escolars.


També vam poder fer un recorregut pels tallers de les dones, el de costura, el projecte Marina Silk, i la consulta del metge.

Vam dinar allà mateix a la seu de la organització amb tot l'equip de Semilla para el Cambio, el mateix dinar que fa una estona havien dinat els nens, i que estava boníssim! mentre continuàvem preguntant i maravellant-nos amb tot el que ens explicaven que feien.

A la tarda també vam tenir la sort de poder assistir a l'escola privada on van els nens i nenes a la tarda. Una escola senzilla però preciosa, on feia goig veure tots aquells nens, amb els seus llibres i llàpissos, i pensar que si no fos per Semilla para el Cambio, tots ells en aquests moments estarien recollint basura i no aprenent a llegir, escriure, matemàtiques...

Com puc col·laborar-hi?

Hi ha moltíssimes maneres de poder aportar la nostre pròpia "semilla para el cambio", i ajudar a aquesta organització a continuar canviant vides. Les maneres d'ajudar són moltes, i cadascú pot triar la que més li convingui, des de fer-se soci, apadrinar un nen (18€/mes), participar en el programa de nutrició (12€/mes), fer un donatiu puntual per a poder comprar roba o sabates a un nen, pagar un mes de classes d'alfabetització a un nen (4€/mes). Altres maneres d'ajudar també són comprar algun dels productes que venen i que pots trobar a la seva pàguina web "Regalos solidarios", o tant sols ajudar a difondre la seva labor, per tal que més gent la conegui i pugui col·laborar-hi!

En resum, que hi ha moltíssimes maneres de poder ajudar a tirar aquest projecte endavant per poder ajudar a tots aquests nens i nenes i dones que tant ho necessiten. Nosaltres ja estem col·laborant en el programa de nutrició!! feliços d'aportar un petit granet de sorra!

Per altre banda, si teniu pensat viatjar a Varanasi, i voleu fer-los una visita per conèixer de més a prop tots els seus projectes, a la seva web, a l'apartat "Visitanos en Varanasi", trobareu tota la informació necessària, i l'adreça de contacte per posar-vos en contacte amb ells.

Nosaltres animem a tothom que passi uns dies a varanasi a anar a visitar la seu de Semilla para el Cambio, i conèixer el que allà estan fent, a nosaltres ens va encantar, i estem segurs que no deixarà indiferent a ningú, és una experiència preciosa!

Marta i Jordi, feliços d'haver pogur compartir un dia amb Semilla para el Cambio.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...